In juni zijn we drie weken door Zuid Engeland getrokken. Van London naar Bristol, dan naar het zuidelijkste puntje, toepasselijk “Lands End” genoemd en vervolgens langs de kust weer naar Kent (Dover). Het was lang geleden dat we in Engeland met vakantie waren. De overtocht, het links rijden, het pond, het povere culinaire leven, allemaal redenen om het land maar even over te slaan. Ten onrechte zo bleek.

Voorbereiding

Na overtuigend aandringen van een in Reading wonende tante hebben we in februari bij DFDS Seaways de overtocht geboekt. Via Internet werden voldoende voorraad Golfvouchers (two for one) aangeschaft. Vervolgens werd eveneens via Internet het boekwerk “Brit Stops” besteld met daarin een groot aantal overnachtingplaatsen veelal bij pubs maar ook bij bijvoorbeeld boerderijen en wijngaarden. Begin juni was het dan zover dat de reis kon beginnen. Camper geladen, golftassen, trolleys en overige equipement in de bagageruimte en ‘houdoe‘.

De reis

Voor de eerste overnachtingplaats hebben we gekozen voor het plaatsje Gistel in West Vlaanderen. Gistel ligt onder Oostende, zo’n 35 km van Duinkerken. Er zijn nauwelijks voorzieningen maar verder een ideale plaats omdat de files van Antwerpen en Gent achter je liggen en Duinkerken ver genoeg weg om problemen met “instappers” te voorkomen.

Golfbaan Broome Manor, Swindon (UK)

De overtocht was geen enkel probleem en, een willekeurig Engels kenteken volgend om aan links rijden te wennen, vervolgens in één ruk naar Reading. Na deze rit een overnachting bij The Crown Inn, een traditionele pup in de buurt van Swindon waar we de volgende dag een afspraak hebben op golfbaan Broome Manor. Broome Manor is een echte plaatselijke 18h golfbaan, gemiddeld qua moeilijkheidsgraad. Wat meteen opviel was de sobere uitstraling van het clubhuis, het ontbreken van terrasstoelen (alleen grote houten tafelbanken) en het ontbreken van het schema voor de Playing Handicap. Bijbezoeken aan golfclubs later bleken de kenmerken eerder regel dan uitzondering, wat dan ook meteen wel weer een extra charme geeft.

Smalle wegen

Van Swindon werd (door de streek van “Midsomer Murders”) koers gezet naar de Zuidwest kust met als eerste stop Camping Lady’s Mile in Dawlish (Devon). Waren we onderweg al enkele smalle wegen tegengekomen, in Dawlish werden voor de eerste keer geconfronteerd met een weg waar je onmogelijk kon rijden zonder dat beide zijwanden van de camper de begroeiing raakten, een fenomeen dat we nog vaker tegen zouden komen.

The Warren Golfclub, Dawlish Warren, Devon (UK)

Na een bezoek aan de leuke provinciehoofdstad Exeter en het Dawlishstrand werd het de hoogste tijd voor de nieuwe uitdaging; The Warren Golfclub founded in 1892, dus dit jaar het 125 jarig bestaan vierend. Om er te komen moet er wel een eind gelopen worden want de doorgang onder de spoorweg was te laag voor een camper. Mooie Linksbaan op een zeetong, moeilijk vanwege de smalle fairways en daarbuiten ruwe gesteldheid van het terrein. Toch zeker de moeite waard.

Golfbaan Looe South West, Cornwall (UK)

Op naar Cornwall, eerste stop Golfbaan Looe South West om een teetime af te spreken. De baan was zo onweerstaanbaar dat we maar meteen de spullen uitgepakt hebben en de baan gelopen hebben. Mooie verzorgde baan met diverse doorkijkjes naar zee. Vooral de afslag op hole 18 is een plaatje.

In de buurt van Looe overnacht bij The Jubilee Inn (400 year old historic inn).

Tehidy Park golf Club, Camborne, Cornwall (UK)

Vandaar naar Tehidy Holiday, een schitterende kleinschalige camping aan de westkust bij Redruth. Naast diverse uitstapjes o.a. naar het muziekfestival in Falmouth en een bezoek aan Lands End, uiteraard ook gegolfd op de baan Tehidy Park Golf Club. Mooie goed onderhouden baan met een wat deftige uitstraling. In het clubhuis (het was boven de 25 gr. Celsius maar iedereen zit binnen) nog uitgebreid gediscussieerd over de Brexit. Niemand bleek voor de Brexit maar ik veronderstel dat we ter plaatse niet te maken hadden met de doorsnee Britse kiezer.

Golfclub Okehampton South West, Okehampton, Devon (UK)

Tijd om weer noordwaarts richting Devon te trekken. Na een prachtige route door National Park Dartmoor was Golfclub Okehampton South West aan de beurt. Een aardige 18h parkbaan niet slecht maar ook niet heel bijzonder.

Keuze uit 5 golfbanen

Na een overnachting bij Mildway Colours Inn in het prachtige plaatsje Holbeton op naar de volgende pleisterplaats Camping Shamba Holidays, 15 km boven Bournemouth (Dorset). In een straal van 25 km keuze uit maar liefst 5 golfbanen. Wij hebben ons, naast een bezoek aan de (bad)plaatsen Poole en Bournemouth, beperkt tot de banen Ferndown Forest (27h) en Crane Valley (18h), puur omdat deze het dichtst bij de camping lagen.

De streek is zeker de moeite waard, veel natuurgebieden, leuke stad(jes) en zoals gezegd uitgebreide golfmogelijkheden.

Golfclub Seaford Head, (UK)

Na het verblijf op Shamba, westwaarts richting Brighton (East Sussex). Het oog was gevallen op Golfclub Seaford Head 15km west van Brighton en wat een keuze. Er is maar één woord; schitterend. Golfen boven op de krijtrotsen met op vrijwel alle hole schitterende vergezichten, hoe mooi wil je het hebben. Overigens best een lastige Linksbaan met veel hoogteverschillen. Het was de enige keer dat we voor alle zekerheid een buggy namen en dat bleek geen overbodige luxe.

Op naar Kent, overnachting Hawkhurst bij The Oak and Ivy. De Inn kent een geschiedenis als smokkelaarsnest. Er is niets dat daar aan herinnert, prima eten, een goede pint en verder geen kapsones. Vandaar is het een stukje rijden naar Tenderten met de 18h baan van dezelfde naam.

Na een nieuw ijzer-7 aangeschaft te hebben en ondanks de eerste buien tijdens deze vakantie, genoten van een prachtige wijds aangelegde golfbaan.

Verder richting Oost Kent, overnachting Bij The Flying Horse Inn bij Ashford met uitzicht op een cricketveld. De Inn zat dan ook vol cricketers, Engelser kun je het niet hebben.

Golfclub Walmer & Kingsdown South East

De volgende morgen koers gezet richting Sandwich een mooi plaatsje onder Margate, en dan een bezoek aan Kingsdown voor de voorlaatste overnachting, In Kingsdown ligt ook de Golfclub Walmer & Kingsdown South East, de laatste baan die we op deze trip bezoeken. Een mooie afsluiter. Linksbaan boven op de krijtrotsen die je in Dover ziet liggen. Mooie vergezichten over de zee richting vasteland met de vele ferryboten die als het ware het einde van de vakantie reeds aankondigen. Daarvoor echter nog overnachten op een parkeerplaats in het centrum van Dover. Overnachten is toegestaan op afgebakende camperplaatsen maar afgezien van een openbaar toilet zijn er geen voorzieningen.

De rest is peanuts. ‘s Morgens op tijd naar de haven waar de medewerkster van de rederij DFDS ons aanbood de boot naar Calais te nemen, zodat we 1,5 uur eerder dan verwacht het vasteland opreden om vervolgens (door de regen) huiswaarts te keren.

Tips

Overtocht: dfds.com Wij kozen voor Duinkerken Dover. Overtocht 1,5 à 2 uur (let op het tijdsverschil)

Overnachtingen: ACSI Campingcard en Camperplaatsen en Britstops; britstops.com

Golfvouchers: GreenFree The home of 2 for 1 golf. greenfree.co.uk De vouchers zijn te gebruiken op meer dan 100 golfbanen onder de lijn Londen – Bristol.