We waren eerder, op de terugweg van een korte trip naar de Eifel, al eens bij de Golfbaan Am Lüderich geweest. Deze golfbaan ligt in Overath zo’n 30 km west van Keulen dus een mooi beginpunt voor de reis die we voor ogen hadden. Grofweg was de uitgestippelde route: Vanaf Keulen richting oosten, via Noord Beieren naar de punt van Tsjechië en dan iets noordelijker via Kassel weer terug. Geniet van prachtige steden, landschappen en hele mooie banen.

Golfbaan Am Lüderich, Overath (D)

Evenals bij ons eerste bezoek vond men het geen enkel probleem dat wij op het riante parkeerterrein van de club overnachtten. Aangezien de golfbaan Am Lüderich tegen een heuvel aangelegd is en het clubhuis met het parkeerterrein op het hoogste punt ligt konden we genieten van een schitterend panorama met uitzicht tot aan de voorsteden van Keulen.

Deze ligging maakt de baan echter ook zeer uitdagend. Heel veel hoogteverschillen geven echter ook enkele spectaculaire holes. Al met al een lastig te bespelen baan waar, zeker als je geen elektrische trolley hebt, een buggy aan te bevelen is.

Golf Club Oberberg, Reichshof (D)

Vanaf Overath door het prachtige Bergische landschap richting Olpe voor een overnachting aan de rivier bij de Biggenzee. De plek was gelukkig dicht bij het centrum met de Duitse supermarktketen direct om de hoek, heerlijk als je verse broodjes bij het ontbijt wilt.

Waarom Olpe? (Leuk plaatsje overigens) We hadden gehoord dat Golf Club Oberberg, bij Reichshof, in de buurt van Olpe, zeer de moeite waard was. Na ons bezoek kunnen we dat alleen maar beamen. Duitse gründlichkeit in alle opzichten met weer een zeer vriendelijke ontvangst en horeca.

Bamberg (D)

Wordt het toch een tijd om qua reis wat serieuze afstand te maken dus gas er op. Via een overnachting in Wetzlar op naar Bamberg, deze keer niet om te golfen maar voor een bezoek aan de stad. Prachtige stad en we hebben er langer dan gepland van mogen genieten. De oorzaak was een lekkend dakraam wat met de aanhoudende regen direct gemaakt moest worden. Een geluk bij een ongeluk was dat naast de camping een caravanreparatiebedrijf gevestigd was en die hebben de zaak weer opnieuw gemonteerd en afgekit; probleem opgelost.

Golfbaan Fahrenbach, Tröstau (D)

Drie dagen geen golf dan begint het toch te kriebelen dus op naar de volgende baan. De keuze viel op Golfbaan Fahrenbach in Tröstau. Een prachtig gebied in Noord Beieren tegen de Tsjechische grens, een streek waar we zeker nog eens naar toe gaan. Bij gebrek aan een camperplaats in de buurt gevraagd of we op het parkeerterrein mochten overnachten. Dat was geen enkel probleem dus nadat we voor de volgende dag een teetime hadden afgesproken hebben we met de fiets de omgeving verkend waarbij we uiteindelijk beland zijn bij de plaatselijke brouwerij. Op het terras een heerlijk biertje genomen. Afrekenen mochten we echter niet; wij waren gasten. Waar vind je die gastvrijheid nog? Met een paar doosjes bier terug naar de camping. De baan was zoals zoveel banen in Duitsland verzorgd, uitdagend met vriendelijk personeel.

Royal Golfclub, Mariënbad (CZ)

De reis vervolgt richting Mariánské Laznê (Mariënbad) voor een bezoek aan één van de oudste banen van Europa; de Royal Golfclub met die plaatsnaam. Onderweg, in Tsjechië kwamen we erachter dat dit land qua navigatiesyteem in Oost Europe ligt. Dus de kaarten op de slip en proberen zonder de begeleidende stem de weg te vinden. Dat was niet te moeilijk en aangezien het meer dan regelmatig regende hebben we een camping opgezocht iets ten zuiden van Mariánské Laznê. Camping Carolina is zeer aan te bevelen, heel kleinschalig, in een dalletje met toch alle voorzieningen die nodig zijn.

Na weer een noodzakelijke rustpauze vanwege de overvloedige regenval, vol goede moed naar de Royal Golfclub, opgericht in 1905 en geopend door de Engelse koning Edward VII. Helaas; wegens overvloedige regenval gesloten. Jammer het zag er zo mooi uit maar we konden er niet op.

Golfresort Cihelny, Karlovy Vary (CZ)

Dan maar verder richting Karlovy Vary, het beroemde kuuroord in Noord Tsjechië. Onderweg ligt gelukkig het golfresort Cihelny. Daar had men kennelijk wat minder regen gehad want zij waren gewoon open. Teetime voor de volgende dag afgesproken. Overnachten op het parkeerterrein was geen probleem, Sterker nog, er stonden al twee campers. De volgende dag genoten van een heerlijk rondje golf. De baan is tamelijk vlak maar heeft verder alle uitdagingen die je van een resortbaan verwacht. Niet overslaan als je in de buurt bent.

Golfclub Sokolov, Dolní Rychnov (CZ)

De volgende halte was het nabijgelegen Karlovy Vary. De camperplaats was erg sober maar wel dicht bij het centrum. De stad is absoluut een bezoek waard. Schitterende architectuur, veel fonteinen en bronnen (sommigen borrelen zelfs door de bestrating heen) en prachtige promenades. Betoverend.

Maar na de regenachtige dagen hadden we wat in te helen dus na een dag koers gezet naar de volgende golfbaan. De keuze viel op Golf Resort Franzenbad omdat op deze ban een camperplaats met elektra aangeboden wordt. Bij aankomst bleek echter dat er geen teetime te regelen was dus een stukje teruggereden naar Golfclub Sokolov. Van de voormalige bruinkoolafgraving waarop deze club gesitueerd is, is niets meer te zien. Een mooie vrij nieuwe baan in een heuvelachtig terrein. Ook hier hebben we ter plekke overnacht zodat we uitgebreid van de terrasfaciliteiten gebruik konden maken.

Erfurt (D)

Terug richting Duitsland, de grens over bij As en dan richting Hof, via Weimar naar de bisschopsstad Erfurt. De camperplaats deed wat Oost-Duits aan met het uitgebreide cameratoezicht en veel reglementen. Het mag de pret niet drukken want de stad is geweldig zowel qua bezienswaardigheden als horeca-infrastructuur met het voordeel dat je vanaf de camperplaats direct met de tram naar het centrum kunt.

Drei Gleichen Golf, Thüringer (D)

Niet ver van Erfurt ligt de golfbaan Drei Gleichen Golf. De baan ligt in het schilderachtige Thüringse Burgenland. We werden ontvangen door een Nederlands sprekende receptioniste en ook in de baan waren diverse Nederlandse gasten. De baan zelf was ook in orde, weids aangelegd, heuvelachtig met mooie vergezichten.

Golfclub Lippstadt (D)

Verder richting huiswaarts. Na een tussenstop in Waldkappel, waar we in de plaatselijke kneipe naar een wedstrijd van het Europees kampioensschap hebben gekeken, was de volgende stop Lippstadt.

Een geweldige keuze. Dit is wat de golfende camperaar wil. Een bijzonder goed gesitueerde camperplaats vlakbij mooie centrum met voldoende mogelijkheden tot vertier. En in de nabije omgeving een prachtige 27-holes golfbaan. De baan wordt gekenmerkt doordat op vrijwel elke hole de kans bestaat dat de bal in het water beland. Maar met wat respect/voorzichtigheid kun je er toch een mooie score maken.

Hagelstorm bij thuiskomst in Noord-Brabant (NL)

Voor ons was het de laatste golfbaan van deze vakantie. De laatste 250 km naar huis waren een peulenschil. In de woonplaats aangekomen even op bezoek bij onze dochter. Het trof, ze waren aan het BBQ-en zodat we een hapje mee konden eten. Er dreigde echter een stevig onweer dus snel naar huis. Daar zaten we midden in de ramp die zich vervolgens in een uur tijd voltrok. Hagelstenen als tennisballen verwoestten daken, auto’s, tuinbouwkassen, bomen en zelfs vee dat buiten op de hei stond. Gelukkig stond onze camper onder een grote eikenboom zodat de schade beperkt bleef. Alleen het dak moest vervangen worden en de rechterzijkant gerepareerd. Die dag, de dag van onze thuiskomst 23 juni, staat iedereen in deze regio in het geheugen gegrift.