We waren in 2010 al eens in Italië geweest. Dat was goed bevallen dus na 5 jaren een goed moment om weer eens terug te gaan. We besloten dat uit uiteindelijke reisdoel het ministaatje San Marino in de buurt van Rimini aan de Adriatische zee zou gaan worden.

Via de Brennerpas door Oostenrijk

Na een overnachting in Westhofen midden in het wijngebied tussen Mainz en Worms stevig doorgereden via Ulm richting Oostenrijk. Wij kozen voor de grensovergang bij Füssen om van daaruit via Innsbruck en de Brennerpas naar de Dolemieten in Noord Italië te rijden.  Het tolvignet hadden we eerder al bij de ANWB aangeschaft dus in Oostenrijk moest alleen nog de tol voor de Brennerpas betaald worden. De route door Oostenrijk is comfortabel en kort (150 km) waarna de weg richting Bolzano (Bozen in deze Duitstalige streek) vervolgd wordt.

Dolomiti Golfclub, Sarminico (IT)

Het eerste golfadres was de Dolomiti Golfclub in Sarminico. Om er te komen moet er eerst een serieuze pas genomen worden. De Passo della Mendola ten zuiden van Bolzano is een col van eerste categorie maar door de diverse schitterende uitzichten onderweg, de moeite meer dan waard.

In het dal ligt Samonico, een klein plaatsje met een voor ons heerlijke kleinschalige camping aan de rand van het dorp. Een paar kilometer verderop ligt de Dolomiti Golfclub. Heuvelachtig, wijds met schitterende vergezichten. Zeker doen als je in de buurt bent.

Gardameer

Na enkele dagen wordt het tijd verder te gaan en we kiezen voor een beetje “echte” vakantie aan het zuiden van het Gardameer  waar we aanleggen op Camping Colombare in de buurt van het uitermate toeristische plaatsje Sirmione. De omgeving nodigt zonder meer uit tot een langere stop en dat komt goed uit want daardoor kunnen we ook even aan het klimaat (hoge temperatuur) wennen.

Golfclub Argenta, Ferrara (IT)

Maar na een weekje zonder golf begint het toch te kriebelen zodat we een stuk zuidwaarts rijden met als doel Golfclub Argenta tussen Ferrara en Ravenna. De club ligt op een heuvel en aan de voet daarvan, aan het begin van de toegangsweg, was een camperplaats dus dat was ideaal, dachten we. De camperplaats was echter maar zozo dus we maakten dankbaar gebruik van het aanbod van de baanreceptie om de nacht op de parkeerplaats van de club door te brengen. Wat volgde was een aangenaam verblijf, zowel ‘s avonds als de volgende dag en een leuk rondje golf met nazit.

De dag daarop verder naar San Mauro Mare een kustplaats even boven Rimini naar Camping Green. De eenvoudige, rustige camping ligt niet aan zee maar wel in het dorp en alles, dus ook de zee met de daarbij horende infrastructuur (je moet er van houden), is goed bereikbaar. Overigens leuke (fiets)omgeving en Rimini is met openbaar vervoer  uitstekend bereikbaar.

Rimini-Verucchio Golf Club, Verucchio (IT)

Maar het gaat ons uiteraard om het golf dus na een paar dagen weer verder naar de Rimini-Verucchio Golf Club. De golfclub, 15 km ZW van Rimini (was met de navigatie wat moeilijk te vinden), ligt in het groengebied van het  Marecchiadal. Het is een enigszins eenvoudige, vrij vlakke baan in een landschap met uitzicht op de zee aan de ene kant en de bergen aan de andere kant. Licht heuvelachtig met veel bunkers en talrijke kleine meertjes.

Vandaar is het een “gooi” naar San Marino waar we aanmeerden op camping San Marino. Dit is een leuke terrassencamping vanwaar de vesting San Marino met openbaar vervoer uitstekend te bereiken is. En dit uitstapje kunnen we u verzekeren is de moeite waard. Een indrukwekkende belevenis.

Riviera Golfresort, Cattolica (IT)

Voordat we weer richting noorden gingen toch ook nog even Riviera Golfresort bij Cattolica, 20 km ten zuiden van Rimini aangedaan. Wat een indrukwekkende uitstraling. Een enorm clubhuis met zwembad in een chique omgeving. Belangrijker voor ons; een mooie vlakke baan, veel water, optimaal onderhouden. Opvallend is het stoplicht op hole 1 dat aangeeft (groen) wanneer je af kunt slaan. Alles bij elkaar zeer de moeite waard.

Golfclub Petersberg, Deutschhofen/Nova Ponente (IT)

Na nog een paar nachten op Camping Green in San Mauro Mare is het langzaam aan tijd om weer  richting Nederland te vertrekken. Onderweg in Noord Italië nog een nieuwe ontdekking namelijk de in Zuid Tirol gelegen Golfclub Petersberg in Deutschhofen of op zijn Italiaans Nova Ponente. De baan is te bereiken door in Auer ten zuiden van Bolzano rechts aan te houden en via een flink klimmende binnenweg naar boven te rijden. Juist op het moment dat je denkt “ik moet verkeerd zitten, in deze bergen is geen golfbaan aan te leggen” verschijnt een prachtige 18 holes baan. Ook hier vond de receptie het niet nodig dat we verderop naar een camperplaats reden, zodat we ter plekke heerlijk overnacht hebben en een geweldige ronde gelopen. Het was de laatste baan aan het einde van een heerlijke vakantie.

Tips

De documenten die we gebruikt hebben:
Voor de campings en camperplaatsen: ACSI Campingcard & Camperplaatsen
Voordeelvouchers: Golf-o-Max & Leisurebreaks