Het idee was om deze vakantie een beetje dichter bij huis te blijven. Een route naar het zuiden en vervolgens de Loire volgend naar Normandië en vervolgen lang de kust weer naar het noorden leek een interessante optie. Omdat het aantal te rijden kilometers beperkt was besloten we zo weinig mogelijk van de snelwegen gebruik te maken. Uiteindelijk bleken we toch nog een royale afstand gereden te hebben maar gelukkig was het zeer de moeite waard.

We kozen voor de route via Luik naar Marche-en-Famenne om van daaruit naar de eerste overnachtingplaats in Herbeumont (Zuid België) af te zakken. De plaats voldeed aan de behoefte d.w.z. een eenvoudige inrichting maar dicht bij het dorp waar we wat konden eten.

De volgende dag verder via Chalons richting Troyes naar Aix en Othe waar we een uitstekende overnachtingplaats (Aire Municipal de Moulin a Tan) vonden.

Golfbaan Golf de Clairis, Savigny-sur-Clairis (FR)

Ongeveer 50km verderop vanaf Sens richting Orleans ligt de golfbaan Golf de Clairis. Het is een vrij vlakke eenvoudige baan met veel bomen en bunkers. Een uitstekende golfbaan om deze vakantie mee te starten. Helaas zat het weer niet mee dus snel weer verder. Via ACSI vonden we een leuke kleine camping: L’Isle aux Moulins in Jargeau ten zuiden van Orleans.

Golf de Sologne, La Ferté-Saint-Aubin (FR)

Op kleine afstand bij La Ferté-Saint-Aubin ligt Golf de Sologne, een baan vergelijkbaar met de vorige maar met veel meer waterpartijen. Zowel in het water als op de oevers waren met regelmaat Muskusratten te spotten. Wij hadden deze beesten nog nooit gezien maar begrijpen nu wel waarom ze ook wel waterkonijnen genoemd worden. Voor het overige zijn er weinig bijzonderheden te vermelden, de baan was goed maar voor het overige was het wat sobertjes (geen douche, geen open restaurant), dus snel door naar de volgende stop Camping Le Val de Flux de Beaugency.

Deze camping, gelegen aan de Loire is echt schitterend. Er zijn mooie fietstochten te ondernemen en Orleans is met de trein gemakkelijk te bezoeken. Ook het oude vestingstadje Beaugency met zijn restaurants is een bezoek waard.

Tours Ardrée, Saint-Antoine du Rocher (FR)

Maar we zijn op een golfreis dus toch tussendoor op zoek naar een volgende baan. De Bleu Green-baan Tours Ardrée leek ons wel wat en dat bleek ook zo te zijn. Een heel mooie baan, prachtige uitstraling. We werden wel ingedeeld met een ander koppel maar de man sprak een aardig woordje Engels dus dat was verder geen probleem.

Op weg richting Normandië overnacht in Neuille Pont Pierre, mooie naam en een mooi stadje maar van de aangegeven toiletvoorziening moet je niet te veel verwachten en zelfs dan valt het nog tegen.

Maar we waren op weg naar de zuidkust van Normandië, dus voor één nacht is het geen probleem.

Golf de Coutainville, Manche, Normandië (FR)

De volgende dag in één ruk naar de volgende bestemming Agon de Coutainville. Een prachtige locatie. De camperplaats heeft de noodzakelijke faciliteiten (douchen kan op de daarnaast gelegen camping) en grenst aan de golfbaan de Coutainville. Overigens aan hole 14 dus om bij de ingang te komen moet je toch wel ruim twee km rijden. De baan is prima en de omgeving is indrukwekkend. Nooit geweten dat Jersey zo dicht bij Frankrijk lag. Je kunt met een goede verrekijker het verkeer daar zien rijden. We hebben alles gedaan wat we van een vakantie verwachten, gegolfd, in het dorp op terrassen aan zee gezeten, heerlijk gegeten en een mooie fietstocht gemaakt. Wat wil je nog meer.

Golf de Cabourg, Le Home Varaville (FR)

Maar zoals dat met camperaars gaat na een tijdje begint het toch weer te kriebelen, dus via Saint LG overgestoken naar de overnachtingplaats in Merville Franceville Plage. Deze ligt tegen een natuurgebied in de delta van Caen. Ook daar kun je prachtig wandelen en fietsen en in de buurt is ook de baan Golf de Cabourg. Boven op de kliffen gelegen dus direct aan zee, geaccidenteerd met schitterende uitzichten. We hebben een gedeelte gelopen met een makelaar uit Parijs. Hij komt daar regelmatig golfen maar vreest wel voor het voortbestaan van de baan omdat de kliffen door de klimaatverandering steeds verder afbrokkelen. Voorlopig is er echter nog niets aan de hand zodat we een heerlijke ronde gelopen hebben.

Na deze ronde koers gezet naar Honfleur, een prachtig stadje dat ook regelmatig in de detectives Maigret van Simeon opduikt. De camperplaats aan de haven, met uitzicht op de beroemde brug naar Le Havre is immens en heeft plaats voor 127 campers. Mooie plek om te zijn.

Bezoek aan Ieper (BE)

Van het oorspronkelijke plan om meer banen aan de kust te bezoeken moesten we afzien vanwege de storm en de daarmee gepaard gaande heftige regenbuien. Dus kozen we voor een bezoek aan Ieper in België. Deze vakantie vond plaats in 2014 dus 100 jaar nadat Eerste Wereldoorlog begon, vandaar. Ieper is de moeite waard. De camperplaats was goed gelegen op loopafstand van het centrum. Het museum In Flanders Fields is indrukwekkend evenals de reusachtige Menenpoort waar bijna vijfenvijftigduizend namen van vermiste Britse soldaten op panelen vermeld staan. Vanaf 1928 is  hier elke avond om 20.00 uur een ceremonie ter herdenking en wordt door een groep klaroenblazers The Last post gespeeld opdat we niet vergeten hoe zij voor ons streden.

Waregem Golf, Waregem (BE)

Tot slot van deze vakantietrip toch nog even Waregem Golf in de gelijknamige plaats aangedaan. Het is een heel nette baan in het West-Vlaamse land gelegen dus vrij vlak. De baan op zich is niet heel moeilijk. Merkwaardig, in dit landschap, dat de eerste negen holes zonder waterpartijen zijn. Voor het overige; keurig verzorgd. Een mooie afsluiter.

Tips

Golf-o-Max, tot 50% korting op uw greenfees
Acsi Campingcard & Camperplaatsen