Op aanraden van kennissen, die verslaafd zijn aan vakanties in de Scandinavische landen, koers gezet naar Zweden. De laatste keer dat we daar geweest waren was in de jaren ’70. Toen hebben we de overtocht Travemunde-Malmö genomen. Inmiddels is er een brug dus kunnen we het hele stuk rijden. De wetenschap dat Zweden rijkelijk voorzien is van golfbanen gaf de doorslag voor de reis naar het hoge noorden.

Dat is overigens meteen de eerste ervaring; het hoge noorden. Met andere woorden, het is ver en betrekkelijk saai als je zo snel mogelijk in Kopenhagen wilt zijn en dat was het plan. Dus vetrokken richting Bremen en Hamburg en dan langs Neumunster in de lengte door Denemarken via Kolding naar Kopenhagen. Vandaar over de imposante brug naar Malmö. Wat een prachtig indrukwekkend kunstwerk.

Öresunds golfclub, Malmo (SE)

De oversteek brengt je in Malmö en na een paar dagen reizen is het de hoogste tijd om weer eens te gaan golfen. De eerste de beste mogelijkheid aangegrepen dus een golfbaan aan de rand van Malmö.

Het werd de Öresunds golfclub. Het trof want de overnachtingplaats lag vrijwel naast de baan zodat we met de trolley naar de receptie konden lopen. De baan is goed, wel redelijk vlak en niet uitzonderlijk uitdagend maar uitstekend voor een leuke golfmiddag.

LinksGolf Öland, Grönhögen (SE)

Vanuit Malmö richting Ystad, de plaats waar de bekende Wallander gestationeerd was en vervolgens  langs de zuidoost kust naar het eiland Öland. Het eiland is een half in zee verzonken bergketen van 137 km met een maximale breedte van 16 km. Je komt er via Kalmar. Dit vakantie-eiland, met Borghom als hoofdstad(je), biedt alles wat de toerist verlangt; lange zandstranden,loofbossen, windmolens en een zestal golfbanen. Wij kozen voor de LinksGolf Öland in het zuiden van het eiland bij Grönhögen. De baan ligt direct aan zee en heeft verder alle typische kenmerken van de linksbaan waardoor de naam volledig waar gemaakt wordt.

Stockholm

Van Öland naar Stockholm, toch weer een reis van 450 km. Het is Zweden, een uitgestrekt land, waar de kilometers gevreten moeten worden. Niet dat we daar een hekel aan hebben maar hou er toch maar rekening mee bij de reisplanning. Stockholm dus. Prachtige moderne stad. Wat meteen opvalt zijn de vele waters die overgestoken moeten worden. Zoals de Ieren zeggen “we’re surrounded by water”. We vonden een rustige eenvoudige camping aan de rand van Stockholm van waaruit we met het openbaar vervoer het centrum van de stad bezocht hebben. Tijdens de wandeling bij de, in de schaduw van de kathedraal zagen we plots het Cornelis Vreeswijk museum (juni 2011 helaas gesloten). Heel bijzonder een museum met als onderwerp een Nederlandse singer/songwriter, zoals we dat tegenwoordig noemen.

Viksjö Golfclubb, Järfälla (SE)

In de regio Sockholm liggen maar liefst meer dan 80 golfbanen. Wij kozen, op weg naar Vastaras, voor de Viksjö Golfclubb in Järfälla een dorpje 20 km van Stockholm. De baan is open, een mooi aangelegde linksbaan met weidse fairways en veel water.

Golfclub Saxa, Filipstad (SE)

Na twee overnachtingen in Sürehammmer bij Vastaras, koers gezet naar de volgende bestemming: Golfclub Saxa Filipstad zo’n 30 km NO van Karlstad. Onderweg veel woud en meren en heel veel mooie plaatjes en een frequentie die het buitengewone te snel laat wennen.

De golfbaan is een regelrechte aanrader. Op de parkeerplaats zijn campervoorzieningen dus overnachten is geen probleem. De baan zelf is zeer afwisselend met mooie zowel vlakke als geaccidenteerde holes. Hier en daar is er zelfs een rotspartijtje te overbruggen. Kortom zeker naar toe gaan als je in de buurt bent.

Terug via Göteborg

Midzomernacht, 21 juni dus, hebben we doorgebracht op een kleine camping in Stofors. Een unieke ervaring is dat het eigenlijk niet meer donker wordt, maar een ander (vervelender) natuurverschijnsel was dat het begon te regenen. Slechts één bui maar die duurde 2 dagen en de voorspellingen werden er niet beter op. Op de (toen nog) Wereldomroep werd voor Duitsland beter weer voorspeld dus besloten we via Göteborg met het veer het Kattegat naar Frerikshaven over te steken. Een spontaan dus niet doordacht plan zo bleek. De boeking voor het veer is bij een boeking aan de haven namelijk 2x zo duur als via internet. Een weetje om te onthouden.

Golfbaan Bruntlandbanen, Toftlund (DK)

Na een stormachtige overtocht konden we de reis door Denemarken, met een letterlijk en figuurlijk opklarende lucht aanvangen. Maar omdat we er toch langskwamen halverwege de reis door Denemarken gestopt bij Golfbaan Bruntlandbanen in de buurt van Tonder. Mooie goed aangelegde en onderhouden baan met brede lanen en vele vijvers. Een goede keuze.

Golf-Park Sülfeld (DE)

Omdat het weer inderdaad steeds beter werd ook maar meteen even golfbaan Sülfeld tussen Hamburg en Lübeck meegepakt. Een vergelijkbare baan als de Bruntland maar al wel iets heuvelachtiger.

Golfpark Steinhüder Meer, Neustadt (DE)

Zo’n beetje aan het einde van de vakantie gekomen nog een paar dagen neergestreken op een schitterende overnachtingplaats in Nienburg, gelegen tussen Bremen en Hannover. De camperplaats ligt aan de rivier de Weser en het centrum van dit mooie stadje ligt op 300 m. lopen aan de overkant. In de buurt ligt aan het gelijknamige meer het Golfpark Steinhüder Meer. Een afwisselende baan met veel bomen op de eerste negen en een linksachtige baan op de tweede. Wederom zeer de moeite waard.

Golfpark Wagenfeld (DE)

Vooruit, op de terugweg naar huis nog één baan het vrij nieuwe (in 1997 aangelegd) Golfpark Wagenfeld op 40km noordwest van Osnabrück. Wederom een typische Duitse baan. Licht heuvelachtig, zeer goed onderhouden met een uitermate vriendelijke ontvangst en hoffelijke bediening.

Een mooi besluit van deze reis.

Over deze reis

Totaal gereden ± 3500 kilometers
Overnachtingadressen via Reisemobil Bordatlas en Acsi Campingcard & Camperplaatsen.
Golfadressen via  Gutscheinbuch GolfGolfhäfted en LeisureBreaks.de.